Du er her: Forside \ Haveglæder nyhedsbrevet

Haveglæder nyhedsbrev nr. 11/2018

 

SÅ blev det endelig forår

 
 

Hold nu op for en dejlig weekend med sol og lune vinde. Endelig blev det vejr til at komme i haven for alvor - også til at nyde haven og alle dens blomster.

 
  

Allerede i efteråret drømte jeg om forår. Derfor plantede jeg en masse forårsløg i krukker og satte dem ind i mit hobbydrivhus. Her har de så stået hele vinteren, hvor de langsomt, men sikkert både har lavet et solidt rodnet, men også blomstringen er så langt fremme, at det begynder at ligne noget. Nu er de kommet ud i lidt lavere temperaturer så blomstringen forlænges.

Tulipanerne er endnu kun i knop, men de skal nok komme hvis vejret blot arter sig og ikke går helt i stå igen...

Det er er en relativt nem måde at sparke foråret i gang på, og så findes der jo så mange forskellige løgplanter, at det kan være svært at vælge, når man står i havecentret og ser det store udvalg på hylderne. 

Ingen plantespild
Efter blomstringen så tømmer jeg blot krukkerne ud i mit forårsblomsterbed, som får endnu flere blomster til næste år. Krukkerne er så klar til et nyt hold blomster - det skal nok være nogle sommerblomster...


Du kan også nå det
De danske gartnere har lavet en del potter med forårsløg. Dem lagde de også i efteråret og har så givet løgene den kuldeperiode, som der skal til for at få dem til at blomstre. Det betyder, at du også kan få fornøjelsen af de lækre prydløg i potter og krukker, hvis du ønsker det.

Krokus i min have
Jeg kommer til at tænke på Halfdan Rasmussens tekst til sangen "Noget om helte", hver gang jeg kommer forbi de mange dejlige krokus i min have. Der er så mange forskellige sorter af krokus, at jeg helt sikkert skal huske at finde flere spændende typer igen til efteråret - krokus skal nemlig også lægges om efteråret.
 

"Livet er en morgengave. Sjælen er et pilgrimskor. Der står krokus i min have. Der står øller på mit bord”
 
 

 

Skal jeg være bekymret?

 
 

Ih altså for en græsplæne. Sjældent har den været så trist efter vinteren, men skal jeg være bekymret?

 
 
Der vil helt sikkert være mange plæner, som har brug for førstehjælp efter en særdeles våd og kold vinter. Dog er der utrolig stor forskel på, hvor slemt medtaget plænerne er. Det afhænger nemlig af flere forhold:
 
 • Jordbundens fugtighed og jordens generelle beskaffenhed har betydning for, om græsset er vandlidende. Ligger plænen lavt eller er jorden en massiv lerjord, hvor vandet har svært ved at dræne af.


  Det kan du gøre
  Fornemmer du at plænen er fugtig, når du går på den, så er den helt sikkert stadig så våd, at du skal vente med at gøre noget som helst.
 • Skygge giver mindre vandforbrug og derved er plænen også generelt for våd. Luftskiftet er ofte lavt, og græsset har en tendens til at stå lidt i stampe.


  Det kan du gøre
  Måske skal du nedlægge plænen under de store træer og plante nogle bunddækkende planter i stedet for?
   
 • Græssets højde er måske den mest aktuelle udfordring. Efterårets store nedbørsmængder gav græsslåningen kamp til stregen, så mange plæner er ikke klippet langt nok ned til vinteren. De lange græsstrå ligger efter vinteren og danner et tæt tæppe, hvor ilt og sol har svært ved at trænge igennem - det giver et vissent udseende.


  Det kan du gøre
  Når plænen er tørret så meget op, at du kan gå på den uden at den "svupper", så skal du i gang med at rive den. Gerne på den ene og den anden led. Når du river godt i bund, så løfter og løsner du græsset, så der kommer luft og lys ned. Du får derved også fjernet alle døde græstotter og græsset vil se meget pænere ud bagefter. Der vil helt sikkert være en del, der følger med riven og som skal fjernes.
   
 • Mængden af mos varierer, men der er næppe mange haveejere, der helt kan sige sig fri for at der gror mos i plænen. De fleste lever med, at der er et "mostryk", for det er jo heldigvis også grønt. Ulempen ved at der er mos i plænen er bare, at det hæmmer græsset i at gro. Derfor er det lidt af en balancegang - hvornår tager mosvæksten helt over?


  Det kan du gøre
  I de områder af plænen, hvor der er rigtig meget mos, kan du med fordel fjerne det. Enten med brug af moshæmmende gødning, mosfjerner eller mekanisk med en vertikalskærer. Når mosset er fjernet, så skal du så nyt græs.
Gødning til plænen
Der er ingen tvivl om, at jo bedre kondition din plæne er i, jo bedre vil græsset vokse, og der vil være mindre mos. Det er nu, du skal gøde græsset, men har plænen godt af at blive luftet med en gennemrivning først, så skal du først gøde EFTER du har "motioneret" plænen. 
 
_____________ .... ______________________ ..... ________________________

Valg af gødning
Overordnet er der to slags gødninger. Naturgødninger (med duft/lugt) og kunstgødning. Begge gødninger skal opløses med regn før gødningsstofferne trænger ned til rødderne, hvor planterne optager det.

Kunstgødning skal doseres med 2 kg pr. 100 kvm, mens der skal anvendes 3 kg Naturgødning på samme areal.

Giv plænen gødning mindst tre gange i løbet af vækstsæsonen:

 1. Primo april
 2. Midt maj
 3. Juli/august
 


Kamp til Hækken med udekøkkener

 
 

Sidste mandag kom de fire havepar godt i gang med deres helt nye haver på Egeskov Slot. I aften skal de så alle fire løse opgaven om at indrette et udekøkken


Vi kender godt følelsen af, at man helst vil være ude hele dagen - og aftenen. Når aftensmaden skal tilberedes på en dejlig forårs- eller sommerdag, så er det lidt øv at gå ind i det mørke hus for at finde ingredienser frem og få lavet maden. Derfor er det meget relevant at indrette et udekøkken, hvor alle de friske krydderurter står klar lige ved hånden, og man kan være sammen om at tilberede maden uden at gå glip af det gode vejr.

Fire særdeles spændende løsninger
Der er meget at blive inspireret af, når aftenens udsendelse vises kl. 20.00 på TV 2.

Familiehaven genbruger et gammelt karlekammerskab, som de indretter til køkken. Krydderurterne planter de i en gammel komode.

Hos Naturhaven er køkkenet opbygget af pallerammer, hvor de vilde urter er plantet ned i, så de står som en plantevæg.

Hos den japanske have er de gået all in med støbning af en bordplade, som skal hænge i stærke kæder.

Hos Rasmus og Mathias står den på byggesæt med traller, lecablokke og fliser som bordplade. De indretter højbede med masser af krydderurter.

Haveglæder nyhedsbrev nr. 10/2018

 

Klip stauderne ned

 

Nu skulle frosten være væk - i hvertfald melder meteorologerne ikke om negative temperaturer så langt øjet nu rækker. Fuldmånen er på retur, så der er store chancer for lidt lunere vejr.

 
  

Det kan man også nemt aflæse i bunden af staudebedet, hvor der er fart på de første spæde skud. Det er ikke alle stauder, der er lige tidligt på den, men både pæoner, akelejer, jakobsstige, hosta og sankthansurt er ret tydelige at finde. 

Det betyder også, at det er på høje tid at få klippet stauderne ned. Nogle af dem står stadig med visne oprette stængler - hos andre typer ligger toppen fladt henad jorden. Noget af det visne top kan sagtens trækkes af, mens andet skal hjælpes på vej med en saks. 

Dagliljer er også meget tidlige - måske har de stået med nye skud gemt under sneen i et stykke tid. Nu står de med lysegrønne spidse blade og venter på lidt mere varme.

Hosta dukker op flere steder med sylespidse skud af blade, der er rullet stramt sammen. Her er toppen nærmest gået i opløsning, og det er ganske lidt, der skal fjernes.

Prydgræsserne skal også klippes ned lige nu. Lad gerne 15 - 20 cm stå tilbage, for allerede nu er der nye friske skud på vej.

TIPS

 • Værktøjet skal være i orden. Sørg for at din saks er smurt og nysleben
 • Brug kun en smal rive, så du ikke ødelægger for meget
 • Kør affald fra staudebedet på komposten - det omsættes nemt og hurtigt
 • Lug det ukrudt, du støder på. Det er ofte græs, som står grønt hele vinteren og nu er i gang med at vokse videre
 

 

Grøntsagen der ville være en frugt

 
 

Rabarber er én af de første grøntsager, som vi kan høste - læs her hvordan du kan fremme processen

 
I den botaniske verden er rabarber en grøntsag, men når vi anvender de velsmagende bladstilke, betragter vi den som en frugt.

Der findes mange sorter af rabarber og heriblandt nogle tidlige sorter, som er særdeles velegnede til drivning. Drivningen kan foregå i drivklokker eller i lystætte krukker. Drivning af rabarber er en god måde at forlænge sæsonen på. Du kan få flere oplysninger om sorter og smage i dit havecenter.

Du kan trække de første bladstilke allerede efter første plantesæson. Husk altid at trække – ikke klippe stilkene af; men gør det forsigtigt, så hjerteskuddet ikke tager skade. Lad altid 1/3 af planten stå tilbage.

Du kan få sorter, der ikke er afhængige af daglængden og som du kan høste både forår og efterår. Spørg din gartner vedrørende de nye efterårssorter.

Rabarber er MÅNEDENS PLANTE i april, og du kan læser mere her

 


Kamp til Hækken

 
 

Så du med, da TV 2 i går sendte det nye haveprogram "Kamp til Hækken" for første gang?

På en bar mark ved Egeskov Slot var fire jordlodder klar til at blive indtaget af de fire par, som har hver deres bud på en have. I første udsendelse skulle de fire par vise, hvordan deres indgangsparti skulle se ud, og så skulle de lave en overordnet haveplan, hvor et helt nyt drivhus også blev opsat.

Allerede nu kan du se anden udsendelse på TV 2 Play. Her lyder udfordringen på at lave udekøkken og tilhørende urtehave. 

Parrene benytter sig af bigbags med perlesten, højbedsmuld, plantejord og andre grusmaterialer. Bigbags er en rationel måde at komme i gang med større projekter i haven, og du kan snakke med din gartner i dit havecenter, så du også slipper for at slæbe sækkevis af jordprodukter til dit næste haveprojekt. Bigbags leveres nemlig direkte til din matrikel :-)

Haveglæder nyhedsbrev nr. 9/2018

 

Fire spændende haver

 


Når TV 2 og TV 2 Play på mandag d. 2. april sender det helt nye haveprogram "Kamp til Hækken", så skal du møde disse fire par og deres første tilløb til hver deres have. I seks programmer skal vi følge deres "Kamp til Hækken" og se, hvem der løber med sejren og præmien på 200.000 kr.


HUSK AT SE MED KL. 20.00
 
 
JAPANSK HAVE MED ROMANTISK TOUCH     
Ægteparret Jonna og Nickolas har store ambitioner med deres japanske have. På Egeskov Slot skal de nemlig vise os alle, at det at anlægge en japansk have måske kræver lidt armkræfter, men at haven bagefter vil være meget overskuelig at passe. Her er der nemlig ikke en græsplæne, som skal slås hver uge, og bedene er "færdige" med det samme og skal ikke klippes ned og beskæres.
Det bliver spændende at følge parrets mange ambtioner om haven, som også skal indeholde blomster, hvilket er lidt usædvanligt for en japansk have.
NATURHAVEN      
Veninderne Lilli og Katrine har et budskab. De ønsker at demonstrere, hvordan en have sagtens kan være rar at være i - også selvom den ser rodet ud. Der er tale om en mindre haverevolution, for den kantklippede græsplæne hører ikke hjemme i de to veninders naturhave. Hvordan får de to uddannede biologer mon anlagt en have, hvor de har ekstra stort fokus på naturen og især dyrelivet?
 
DEN MODERNE PRYDHAVE     
Når Rasmus og Mathias' have står klar om fire måneder, så skal der inviteres til fest og leg. Det unge kærestepar har kastet sig ud i en opgave om at skabe en have, hvor der på magiske vis er en stemning, som gæsterne vil blive fortryllet af. De vil vise, at man kan anlægge en blomsterhave med flerårige planter, så den ikke skal plantes til fra ny hvert år.
FAMILIEHAVE     
Hos Tina, Michael og deres fireårige søn Noah, skal der være fokus på børn i haven, men også levnes plads til, at de voksne synes, at det er dejligt at opholde sig i haven. De er næsten helt nybegyndere hvad have angår, men når det kommer til arbejdsfordelingen, så er de anderledes sikre på hånden. Tina og Michaels familiehave skal være det uderum, som de holder så meget af at være i.
 
 

 

Tips til forspiring

 
 

Nu kan det snart ikke udsættes længere. Vi skal have åbnet frøposerne og i gang med at få en ny generation af små havespirer frem i lyset.


TEMPERATUR OG SPIRETID
Temperaturen har stor indflydelse på, om frø kan spire. Har frøet først brudt dvalen og begynder at vokse, så vil temperaturen have indflydelse på, hvor hurtigt planten vokser. Man kan faktisk godt få et fint resultat af at sætte spiringen i gang ved relativt høj temperatur (> 20 grader C) og så derefter flytte de små spirer til en lavere temperatur (>10 grader C) og få flotte planter, der ikke bliver for ranglede - det vil blot tage lidt længere tid at få en færdig plante.

LYS
Følges mængden af lys og høj temperatur ikke ad, så vil planterne strække sig. Vi har ofte den udfordring, at vindueskarmen ikke formår at tildele vores små spirer nok lys til, at de små planter bliver kompakte og robuste nok. Kan du derfor finde det punkt, hvor der er nok lys og varme, så bliver dine forspirede planter allerbedst.

DET SKAL DU BRUGE TIL FORSPIRING

 • Såjord i en god kvalitet. Andre typer jord har for højt et indhold af gødning, så dine nye spirer risikerer at dø
 • Frø - gerne fra dit havecenter, som har et stort og bredt sortiment
 • Potter, spirekasser og andre beholdere, der kan indeholde jord og vand
 • Skilte, så du kan holde styr på, hvad du har sået
 • Vand til at afslutte såningen, så jord og frø har god kontakt
HUSK AT AFHÆRDE
Når planterne er ved at være klar til at komme ud i dit drivhus eller ud i din krukke, have eller i køkkenhaven, så skal de igennem en afhærdning først. De har jo stået fuldt beskyttet og nu skal de ud i direkte sollys og vind. 
Jeg har gode erfaringer med at afhærde mine små forspirede planter i skyggen af min bøgehæk, hvor de også står så meget i læ, at bladene ikke bliver ødelagt.
 


Varm jorden op

 
 

Det lange kolde forår har påvirket jordens temperatur så meget, at det kan blive nødvendigt at varme den op
 

Det lyder måske helt skørt, for hvordan kan man lige varme sin jord op?
Vi har flere lyse timer, end mørke. Solens stråler har en meget stor magt, så det er faktisk muligt at varme jorden op, så vores nylagte kartofler, løg og frø får en langt bedre start.

På billedet ser du, hvordan klokker hurtigt får gang i rabarberplanterne og ret effektivt fremmer tilvæksten - rabarberkagen behøver ikke længere vente på sig. Du kan hente op mod 3 ugers tilvækst, hvis du allerede nu sætter klokker på rabarberplanterne.

Øverst til højre viser jeg dig min køkkenhave, hvor vi har lagt et stykke plastik ud og fæstnet det med lange brædder, så det ikke blæser af. Når klar plast modtager solens stråler, så varmes jorden ret effektivt op. Plasten holder på varmen. Et par uger med dette dække giver nok varme til, at mine fremspirede kartofler kan lægges. Plasten lægges over igen og først, når de nye kartoffelplanter bryder frem, bliver den fjernet igen.